February 18, 2013

TIPS MUDAH KEMPISKAN PERUT

Anda mempunyai masalah perut buncit?meh saya nak share tips mudah kempiskan perut..semoga ianya memberi manfaat kpd anda...

 

 Ramai org cakap perut buncit ni tanda senang hati hehe mungkin jugak..tapi perut buncit ni menjejaskan penampilan seseorang dan boleh menyebabkan rasa rendah diri. Tak pentingkan penampilan?? mungkin ada yang x kisah tetapi kita harus sedar perut buncit mungkin petanda tentang tahap kesihatan kita.

Hari ni kta share tips elakkan perut buncit:

1. Elakkan makanan ringan – Jauhkan diri daripada makanan ringan mahupun segera terutamanya makanan bertepung atau mempunyai kandungan gula yang tinggi. Yang penting ialah mengawal keseimbangan jumlah kalori yang diperlukan oleh badan dengan cara makan lebih kerap tapi dalam kuantiti yang sedikit.


2. Hadkan makanan tinggi karbohidrat – Elakkan terlebih makan nasi, kentang, ubi dsb. Namun, jangan langsung tinggalkan makanan karbohidrat kerana badan kita masih perlukannya sebagai sumber tenaga.

3. Kurangkan sumber protein – Cuba kurangkan makanan tinggi protein seperti ikan, tauhu, tempe dan daging. Elok juga dipelbagaikan sumber protein untuk badan kita.

4. Pilih menu makanan yang betul – Pastikan menu makanan kita pelbagai. Masukkan sayuran dan buah-buahan kerana ia cepat mengenyangkan kita.

5. Makan banyak buah – Amalkan makan buah-buahan sebelum makan terutamanya buah-buahan seperti epak, betik, belimbing dsb.

6. Kurangkan buah manis – Cuba kurangkan makan buah-buahan yang tinggi kadar fruktosanya seperti pisang, tembikai, anggur dan mangga. Fruktosa yang tinggi akan bertukar menjadi glukosa dalam darah.

7. Banyakkan minum – Latih diri untuk perbanyakkan minum air putih. Lebih penting untuk kurangkan atau jauhkan diri dari minuman soda atau bergas.

8. Bersenam – Semua tips di atas untuk kuruskan badan akan lebih berkesan ataupun hanya berkesan dengan hanya kita meluangkan 30 minit hingga 1 jam untuk melakukan senaman ringan. Berjalan sekitar taman perumahan ataupun menaiki tangga juga cara terbaik untuk melakukan senaman mudah.

Perlukan bantuan melalui produk Shaklee?? 
Cadangan :
Alfalfa/Herb Lax, Lecithin/Omega Guard dan ESP
atau
Alfalfa dan Cinch Shake Mix

untuk maklumat lanjut :
email : suhaily.aj@gmail.com
contact no : 016-711 3576
Fb : El Naomie 

No comments:

Post a Comment