July 20, 2013

Rawat Asthma Dengan Shaklee


Mari kita fahami apa sebenarnya asthma :


●Penyakit ashtma atau lelah merupakan penyakit immunologi yang menyebabkan kesukaran bernafas. Ini adalah kerana, ketika pesakit diserang ashtma, keradangan dan spasma pada selaput dinding laluan udara menyebabkan bronkiol di dalam peparu menjadi sempit.
●Pesakit asthma mungkin mengalami pernafasan bersiul (wheezing), sesak nafas dan sukar untuk bersenam. ketika otot mengejang, saluran udara mengecil dan menghalang pernafasan. Apabila ini terjadi, paru-paru akan kehilangan udara dan pesakit boleh pengsan.
●pembengkakan pada saluran udara bronkiol menyebabkan kesukaran bernafas dalam pesakit ashtma
●Asthma dikalangan kanak-kanak Menurut kajian jumlah kanak-kanak yang mengidap asma semakin meningkat, dan selalunya akan sembuh apabila usia meningkat hingga 12-13 tahun.Kira-kira 50%-60% akan sembuh apabila mencapai usia 20-25 tahun manakala 20% akan mendapat asthma berterusan.
●Pencetus biasa serangan asthma antaranya termasuk:alahan hidung seperti habuk, debunga, spora kulapuk, epitalial binatang peliharaan udara sejuk senaman jangkitan sistem pernafasan tekanan emosi aspirin dan ubat seumpamanya

Supplement yang sesuai untuk asthma ialah :
1. Omega Guard (Asid lemak Omega-3) 

Kajian klinikal Universiti of Maryland Medical Center menunjukkan 29 kanak-kanak asthma yang diberi makan minyak ikan yang kaya EPA dan DHA selama 10 bulan didapati mampu mengurangkan simptom asthma berbanding kanak-kanak yang mengambil placebo.
■Kajian penyelidik Jepun keatas 32 pesakit COPD (chronic obstructive pulmonary disease) yang diberi supplemen omega-3 mendapati, selepas setiap 3 bulan tahap kesihatan mereka semakin baik berbanding mereka yang tidak diberi omega-3.
■Penyelidik mencadangkan sokongan nutrisi yang mengandungi asid lemak omega-3 adalah selamat dan praktikal untuk merawat masalah berkaitan peparu dan pernafasan.


 2. NutriFeron (interferon semulajadi Shaklee)
Seperti yang kita tahu, asthma dicetuskan oleh serangan alergen, manakala sistem imun pesakit tidak dapat bertahan terhadap serangan tersebut.
■Asthma pada kanak-kanak menunjukkan ada keradangan melampau di laluan udara.


■Bagaimana interferon membantu?

  • Penyelidik menemui keupayaan interferon menghalang populasi sel imun yang mencetuskan asthma.
  • Secara semulajadi 1 kelas sel limfosit T yang dikenali sebagai T helper 2 cells (Th2 cell) membantu melindungi menentang jangkitan dengan merembeskan bahan kimia untuk meransang pembengkakan; tetapi dalam sesetengah individu, sel Th2 boleh menyebabkan tindak balas alergik kepada sel normal yang tidak berbahaya seperti pencemar dan debunga.
  • Apabila sel Th2 menjadi reaktif kepada tersebut, ia mencetuskan semua proses pembengkakan yang biasa terhadap penyakit alergi seperti asthma dan ekzema.
  • Interferon akan menghalang pembentukan sel Th2 dan kestabilannya dengan memberhentikan perembesan asthma-causing chemical lalu memberhentikan simptom asthma.
Telah ramai ibu-ibu yang mempunyai anak asthma berpuas hati selepas menggunakan produk Shaklee. 
Segera dapatkan rawatan serta ikhtiar dan salah satunya melalui supplement Shaklee.

Dapatkan set kombo Omega Guard dan Nutriferon untuk meningkatkan kesihatan anda♥


**Set ini sesuai untuk dewasa dan kanak-kanak
**Produk ini bukan bertujuan untuk merawat, mendiagnosis dan menyembuhkan penyakit.
Dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu.

Berminat Untuk Mencuba??? 

♥ Shaklee Independent Distributor (ID No : 906151) 
(id diperlukan jika anda beli sendiri di branch) 
♥ Contact No : 016-711 3576 
♥ email : suhaily.aj@gmail.com 
♥ PM di FB : El Naomie

No comments:

Post a Comment